Zioła w październiku

Choć październik to przede wszystkim miesiąc grzybów, to i teraz możemy w lasach i na łąkach spotkać ostatnie z rosnących i nadających się do zbioru ziół. Nie jest ich wiele, a co po niektóre ciężko spotkać, jeśli aura okaże się dla nich zbyt chłodna. Mimo to da się je znaleźć.

  1. Arcydzięgiel litwor – znany jest przede wszystkim jako „anżelika” i bywa ozdobą do ciast i tortów. Jednak nie na cukiernictwie kończy się zastosowanie tego zioła. Arcydzięgiel lub też inaczej dzięgiel sprawdza się na dwóch płaszczyznach: w chorobach żołądka i w leczeniu różnych stanów nerwowych. Odwar z tej rośliny pobudza wydzielanie soków trawiennych, śluzu w błonach śluzowych, poprawia pracę nerek. Dzięki temu organizm może szybko pozbyć się nagromadzonych toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Odwar pomaga także w przywróceniu prawidłowej perystaltyki jelit. Ponadto zwiększa apetyt, dlatego jest polecany osobom, które z rożnych przyczyn mają z nim problemy lub też po prostu niejadkom. Arcydzięgiel działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, pomaga także we wzdęciach czy gazach.

    Drugie zastosowanie tej rośliny to dolegliwości na tle nerwowym. Odwar podaje się w przypadku nerwicy wegetatywnej, bezsenności, nadmiernego pobudzenia, niepokoju. W tych wypadkach może być stosowany odwar z arcydzięgla lub też nalewka. Wiele osób używa także olejku, którego kilka kropel wlanych do kąpieli będzie działało bardzo relaksująco. Smarowanie tym olejkiem miejsc dotkniętych bólem reumatycznym czy korzonkowym wykazuje także dużą skuteczność.

    Istnieją jednak pewne przeciwwskazania dotyczące stosowania tej rośliny. Zwiększa ona bowiem wrażliwość na promienie słoneczne. Osoby o bardzo jasnej karnacji powinny zatem stosować arcydzięgiel bardzo ostrożnie lub też w czasie kuracji w ogóle nie wystawiać skóry na działanie słoneczne, ponieważ może się to skończyć dość nieprzyjemnymi oparzeniami czy obrzękami.arcy

  2. Cykoria podróżnik – to powszechna roślina rosnąca na nieużytkach. Często możemy ją spotkać przy drogach, na polach. Wykazuje przede wszystkim trzy rodzaje działania: żółciopędne, żołądkowe i moczopędne. Polecana jest w przypadku nieżytu żołądka i jelit. Pobudza wątrobę do wydzielania żółci. Poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Cykoria poprawia również łaknienie. Za takie działanie tej rośliny odpowiada znajdująca się w niej substancja goryczkowa.

    Cykoria wykazuje także wspomniane działanie moczopędne. Stosowana jest w przypadku osłabienia filtracji w kłębkach nerkowych. Najczęściej jest ona łączona z innymi ziołami o podobnym działaniu, takimi jak liście brzozy czy pokrzywa.cykoria

  3. Jałowiec pospolity – to roślina w naszym kraju bardzo popularna i od wielu lat ceniona. Aromatyczne owoce jałowca wykorzystywane są w kuchni. Nadają potrawom mięsnym piękny zapach i specyficzny smak. Owoce bardzo często wykorzystywane są także w zielarstwie z uwagi na swój bogaty skład. Mają wiele garbników, soli mineralnych, a także olejku lotnego, w którym z kolei znajdziemy takie substancje jak terpeny, a zwłaszcza terpinol, który to dla nas jest najcenniejszy. Spożywanie jagód jałowca w różnego rodzaju przetworach pomaga w trawieniu, ma działanie żółciopędne i bakteriobójczo. Owoce działają ponadto moczopędnie. Pomagają również w niewydolności wątroby oraz w stanach zapalnych dróg moczowych.

    Wyciąg z owoców jałowca można ponadto stosować zewnętrznie. Łagodzi bóle reumatyczne, korzonkowe czy nerwobóle.jałowiec

  4. Róża dzika – w październiku zbieramy owoce róży, z których możemy przygotowywać różnego rodzaju przetwory. Będą one dla nas i całej rodziny prawdziwą bombą witaminową, która uchroni nas przed infekcjami. Według lekarzy nawet kilka owoców dzikiej wystarcza na dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Oprócz niej róża dzika jest bogata w żelazo, magnez, witaminy A, B, E, K, PP. Ponadto owoce są bogate we flawonoidy i kwasy organiczne. Owoce dzikiej róży mogą być stosowane profilaktycznie jako źródło wielu witamin. Przydają się także w okresie jesienno-zimowym, kiedy dochodzi do największej liczby infekcji dróg oddechowych, a także w przypadku biegunek, zapalenia żołądka, czy w stanach rekonwalescencji po przebytych chorobach. Przetwory z dzikiej róży, czy to syropy, czy też nalewki są ponadto wyjątkowo smaczne.róża

  5. Tatarak zwyczajny – nazywany często żeń-szeniem, ajerem lub szuwarem. Ze względu na piękny aromat bardzo często był stosowany w kuchni. To roślina doceniona już dawno temu. Na największa uwagę zasługuje przede wszystkim lecznicze działanie tataraku. Poprawia on trawienie, pomaga we wzdęciach, nieżytach, kolkach. Stosowany jest przy wszelkich dolegliwościach przewodu pokarmowego. Podobnie jak inne zioła może być stosowany w trakcie relaksujących kąpieli oraz do nacierania naznaczonych bólem reumatycznym lub nerwobólami miejsc.tatarak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.