Zasady kuchni 5 przemian

Z kuchnią 5 przemian spotkały się na pewno osoby interesujące się tradycją i medycyną chińską. Chińczycy od wieków traktują kuchnię jak swoistą aptekę i to właśnie w rodzaju przyjmowanych pokarmów szukają przyczyn ewentualnych dolegliwości. W niej także szukają sposobów na zapobieganie wszelkim chorobom. W taki sposób powstała właśnie kuchnia 5 przemian, której stosowanie gwarantuje zdrowie o harmonię.

Kuchnia 5 przemian oparta jest na żywiołach. Jeśli zostanie zachowana między nimi równowaga, zrównoważona zostanie również energia krążąca w każdym organizmie. Według Chińczyków do choroby dochodzi wtedy, gdy zaburzony zostanie przepływ energii w organizmie. Następuje to na skutek braku któregokolwiek z pięciu żywiołów.


DRZEWO – symbolizuje smak kwaśny.

Produkty: botwinka, orkisz, cukinia, jogurty, drożdże, cytrusy i w ogóle kwaśne owoce, kiszona kapusta i ogórki, kurczak, białe pieczywo, natka pietruszki.

Drzewo to żywioł przypisywany do okresu niemowlęctwa i wczesnego dzieciństwa. Kojarzone jest z budzeniem się do życia, rozwojem intelektualnym i fizycznym.

Organy przypisane do tego żywiołu to wątroba i woreczek żółciowy.


OGIEŃ – symbolizuje smak gorzki.

Produkty: piwo, kasza gryczana, sałata, śliwki wędzone, majeranek, tymianek, rozmaryn, estragon, orzechy włoskie.

Ogień to żywioł młodości, kiedy „głowa i serce są gorące”.

Organy przypisane do tego żywiołu to serce, osierdzie i jelito cienkie.


ZIEMIA – symbolizuje smak słodki.

Produkty: banany, awokado, kukurydza, jajka, ziarna zbóż, marchew, ziemniaki, masło, miód, dynia.

Ziemia to żywioł wiek średniego, kiedy człowiek zmierza do osiągnięcia życiowej stabilizacji.

Organy przypisane do tego żywiołu to żołądek i śledziona.


METAL – symbolizuje smak ostry.

Produkty: seler naciowy, rzodkiewka, czosnek, imbir, pieprz, chili, cebula, por.

Metal to żywioł wieku dojrzałego, kiedy pożądana wcześniej stabilizacja została wreszcie osiągnięta.

Organy przypisane do tego żywiołu to jelito grube i płuca.


WODA – symbolizuje smak skłony.

Produkty: ryby, sery woda, sól, fasola, wieprzowina, soja, wędliny, oliwki.

Woda to ostatni żywioł zamykający cykl. Kojarzona jest z okresem starości, śmiercią.

Organy przypisane do tego żywiołu to nerki i pęcherz moczowy (odpowiadające za odprowadzanie płynów z organizmu).


W kuchni 5 przemian niezbędne jest zachowanie kolejności dodawanych składników. Drzewo zaczyna ten cykl, a Woda kończy. Ponadto powinny królować posiłki proste, nieskomplikowane, ale za to w 100 procentach zgodne z zasadami. Syte powinno być jedynie śniadanie między 7 a 9 rano. Najlepiej jeśli będzie ono ciepłe i oparte na owocach i zbożach.

W kuchni chińskiej zaleca się bardzo małe i lekkie kolacje spożywane między 19 a 21.

Istnieją także produkty zakazane w kuchni 5 przemian, które zaburzają przepływ energii. Zaliczamy do nich:

  • cukier rafinowany,

  • wędzone mięso,

  • tłuszcze zwierzęce.

W ciągu dnia powinno się zjadać trzy posiłki i dwie przekąski. W każdym powinny być składniki z 5 żywiołów dodawane w odpowiedniej kolejności.

Gotowanie według kuchni 5 przemian może być na początku dość skomplikowane. Nie oznacza jednak całkowitego przewrotu w codziennej diecie. Wiele ze zwykłych posiłków można w dość prosty sposób zmodyfikować tak, aby były w pełni zgodne z kuchnia 5 przemian. Bardzo łatwe będzie na pewno przygotowywanie zdrowych sałatek i surowych. Takie dania jak owsianki, leczo, sosy także nie powinny przysporzyć problemu.

Gotowanie według kuchni 5 przemian na pewno się opłaca. Będzie miało zbawienny wpływ na nasz organizm. Pozwoli zachować zdrowie i siły witalne przez długi czas.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.