O zdrowych E w pożywieniu

W jednym z ostatnich artykułów pisaliśmy o szkodliwych konserwantach, barwnikach i innych syntetycznych substancjach znajdujących się w pożywieniu, które maja na nas bardzo negatywny wpływ. Warto jednak wiedzieć, że nie wszystkie E są szkodliwe. Pod niektórymi skrótami kryją się naturalne, zupełnie niegroźne składniki, których nie należy się obawiać.

Barwniki Symbol Nazwa Dod. Informacje
       
  E100 Kurkumina Otrzymuje się ją z kurkumy. Stosowana do serów topionych i różnorakich polew do ciast.
  E101 Ryboflawiny Jest to nic innego jak witamina B2 i jej pochodne. Niezbędna w codziennej diecie.
  E106   Sól sodowa barwnika E101a, czyli powyższego. Nie wykzuje żadnych negatywnych skutków dla ludzkiego organizmu.
  E132 Indygo Jest to naturalny, niebieski barwnik pochodzenia roslinnego. Od pewnego czasu produkowany jest syntetycznie.
  E140 Chlorofile Naturalne, zielone bawrniki pochodzenia roślinnego. Przydatne, niegorźne, spożywamy je praktycznie codziennie we wszelkich zielonych warzywach.
  E141 Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin Równie niegroźne pochodne cholorofilu
  E150a Karmel W rozsądnych ilosciach jest nieszkodliwy, jak to cukier. E150b jest jednak już tanim karmelem robionym syntetycznie, na który trzeba uważać.
  E153 Węgiel roślinny Naturalny barwnik. Węgiel stosuje się powszechnie na biegunki.
  E160a Karoteny Naturalne, bardzo zdrowe barwniki występujące w ogromnych ilosciach w papryce, marchewce itd.. Znakomicie wpłyaja na układ odpornościowy, na wzrok.
  E160b Annato  
  E160c Kapsaicyna Wystepuje w papryczce chili. Słuzy jako lek przeciwbólowy i rozgrzewający.
  E160d Likopen Wystepuje w szczególności w pzretworzonych pomidorach. Substanacja bardzo zdrowa, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty i piersi.
  E161b Luteina Naturalny barwnik pochodzenia roslinnego. Występuje także w żółtku jajka. Chroni oczy przed wolnymi rodnikami.
  E161h Zeaksantyna Naturalny barwnik pozyskiwany z kukurydzy, owocow goji i papryki. Zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej.
  E162 Betanina Jest to naturalny ekstrakt z buraka czerwonego. Wydalany z moczem.
  E163 Antyjocany Czerwone lub fioletowe barwniki pochodzenia roślinnego. Pozyskuje się je z czerwonej kapusty lub skórek winogron.
  E181 Taniny Wystepują w kawie, herbacie i wieni. Naturalne barwniki pochodzenia roslinnego.
 


     
Konserwanty
E220 Dwutlenek siarki Naturalny konserwant występujący w winach.
E221 Siarczyn sodu Pochodna E220.
E223 Pirosiarczyn sodu Substancja całkowicie niegroźna. Nie magazynuje się, wydalny jest z moczem. Najczesciej słuzy do dezynfekcji, ale jego zastosownaie jesto wiele szersze.
E224 Pirosiarczyn potasu j.w.
E226 Siarczyn wapnia Naturalny konserwant o podobnych cechach jak E220.
E227 Wodorosiarczyn wapnia j.w.
E234 Nizyna Występuje w żółtych serach. Jest to białko całkowicie niegroźne, rozkładane jak kazde inne białko.
E235 Natamycyna Naturalny antybiotyk stosowny w skórkach suchych kiełbas i serach. Niegroźny podobnie jak nizyna.
E260 Kwa octowy Znany od lat naturalny konserwant żywności.
E261 Octan potasu Działanie jak wyżej.
E270 Kwas mlekowy Naturalny konserwant powstający przy fermetacji mlekowej, a także podczas kwaszenia ogórków czy kapusty.
E280 Kwas propionowy Zabezpiecza przed pleśnieniem paczkowanego chleba.
E296 Kwas jabłkowy Zupełnie naturalny i niegroźny dla nas konserwant.
E297 Kwas fumarowy j.w.

Przeciwutleniacze i regulatory kwasowości E300 Kwas askorbinowy Nic innego jak witamina C. E301, E302 i E304 to jej pochodne.
E306 Mieszanina tokoferoli Witamina E. Jej pochodne to E307, E308, E309.
E310 Galusan propylu Półsyntetyczny przeciwutleniacz, który zabezpiecza tłuszcz przed jełczeniem. Jego pochodne to E311, E312 i E313.
E315 Kwas izoaskorbinowy Zupełnie naturalny i całkowice niegroźny.
E322 Lecytyny Naturalne składniki, których mnóstwo również w ludzkim organizmie.
E325 Mleczan sodu Zupełnie nieszkodliwy regulator kwasowości i konserwant w mięsach.
E326 Mleczan potasu j.w.
E327 Mleczan wapnia Wykorzystywany w środkach na nadkwasotę.
E328 Mleczan amonu
E329 Mleczan magnezu
E330 Kwas cytrynowy Naturalny, nieszkodliwy, często stosowany w kuchni.
E331 Cytryniany sodu
E332 Cytryniany potasu Pomagają w zapaleniu dróg moczowych.
E333 Cytryniany wapnia
E349 Jabłczan amonu Jest to sól amonowa całkowicie naturalnego kwasu jabłkowego. Jej pochodne to E350, E351, E352.
E375 Niacyna Witamina PP i witamina B3.
E380 Cytrynian triamonowy.
E391 Kwas fitowy
E392 Wyciagi z rozmarynu

 Emulgatory

E406 Agar To bezpieczny, roślinny odpowiednik żelatyny.
E410 Mączka chleba świętojańskiego
E414 Guma arabska
E416 Guma karaya Zapobiega prochnicy zębów.
E421 Mannitol Często pozyskiwany z glonów morskich.
E422 Gliceryna
E424 Kurdian Nie jest trawiony przez nasz organizm, ale nie pwooduje w nim także żadnych zmian.
E427 Guma kasja
E440 Pektyny
E441 Żelatyna
E460 Celuloza Jej bezpieczne pochodne: E461 do E469.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.