Kasza- dlaczego powinna być stałym bywalcem w naszej kuchni?

Od pewnego czasu coraz częściej na naszych stołach pojawiają się różne odmiany kasz. Zastępują ziemniaki i makarony. Bardzo słusznie, bo to ich znacznie zdrowsze zastępniki. Są kaloryczne, ale mają także wiele właściwości odżywczych, których w tych dwóch raczej nie znajdziemy. Zwiększa się popularność kasz i dzięki temu możemy znaleźć coraz więcej naprawdę przeróżnych przepisów, które urozmaicą naszą kuchnię. Różnego rodzaju kasze znajdziemy w daniach głównych, przystawkach, a nawet deserach.

Wyróżniamy następujące odmiany:

  1. Kasza gryczana. Pozyskiwana jest z gryki. Wielokrotnie kasza gryczana nazywana jest królową kasz.

    W 100 gramach ugotowanej kaszy gryczanej jest ponad 300 kcal. Większość z tego to węglowodany, które przez wiele godzin będą nam dodawały energii. Kasza ta bogata jest jednak także w białko oraz błonnik. Tego ostatniego posiada nawet dwa razy więcej niż ziemniaki czy makarony.

    Kasza gryczana to bogactwo witamin i minerałów. Wykazuje dużą zawartość witaminy E, witamin z grupy B, żelaza, kwasu foliowego, potasu, krzemu i cynku. Dzięki dużej zawartości żelaza polecana jest przy anemii. Potas z kolei pomaga w obniżeniu ciśnienia krwi, dlatego polecany jest przy nadciśnieniu. Witamina E to potężny przeciwutleniacz, który spowalnia procesy starzenia i działa przeciwnowotworowo.

    Kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego może być spożywana nawet przez osoby z celiakią czy nietolerancją glutenu.

    Ze wszystkich kasz właśnie gryczana ma najwięcej przeciwutleniaczy, do których należy w tym wypadku nie tylko witamina E, ale również rutyna czy kwercetyna.

  2. Kasza jęczmienna. Występuje ona w wielu odmianach, z których najczęściej spotykane to pęczak, perłowa lub łamana.

    Kasze jęczmienne wykazują się o wiele większą kalorycznością niż gryczana. 100 gramów kaszy perłowej lub pęczak to ponad 300 kcal. Tu również możemy znaleźć głównie węglowodany, a także tak cenny błonnik i białko.

    Na kaszę jęczmienną warto zwrócić uwagę z powodu dużej w niej zawartości wapnia oraz witaminy K. W porównaniu do innych kasz zawiera także o wiele więcej witamin z grupy B, które maja duży wpływ na prawidłowe działanie mózgu.

    Połączenie błonnika z witaminą PP powoduje, że kasza ta bardzo dobrze wpływa na układ wydalniczy. Jest moczopędna, ale także reguluje pracę układu pokarmowego. Kasza jęczmienna pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Ponadto reguluje poziom złego cholesterolu.

    Polecana jest osobom zmagającym się z nadciśnieniem i chorobami serca. Spokojnie mogą ją spożywać osoby chore na zespół jelita wrażliwego, a nawet te, które przeszły leczenie nowotworu.

    Kasza jęczmienna zawiera gluten.

  3. Kasza jaglana. O niej pisaliśmy tutaj.

  4. Kasza manna. Produkowana jest ze zmielonych ziaren pszenicy. Kojarzy się z daniami dla dzieci. Na szczęście coraz więcej dorosłych osób dostrzega jej zdrowotne właściwości. Kasza manna nie jest bowiem produktem tylko dla najmłodszych.

    Ogromnym jej plusem jest na pewno to, że można z niej sporządzać naprawdę mnóstwo różnorodnych potraw. Tylko od nas zależy, z czym taką kaszę zjemy.

    W odróżnieniu od innych kasz zawiera kasza manna jod. Poza tym bogata jest w witaminy i minerały, takie jak: B1, B6, kwas foliowy, potas, żelazo i inne.

    Kasza manna jest lekkostrawna i może być spożywana przez osoby na różnych dietach, nawet przez rekonwalescentów.

    W 100 gramach kaszy manny jest ponad 300 kcal. W sklepach możemy teraz znaleźć także kaszę mannę razową czy nawet orkiszową.

  5. Kuskus. To kasza przede wszystkim bardzo szybka i łatwa w przyrządzaniu. Wystarczy go zalać wrzątkiem i odstawić na kilka minut. Kuskus jest składnikiem charakterystycznym dla kuchni z północnej Afryki. Przywędrował do nas aż stamtąd i z roku na rok staje się coraz bardziej popularny.

    Kuskus jest lekkostrawny. Może być dzięki temu spożywany bezpiecznie przez osoby z delikatnym układem pokarmowym , po operacjach, na przeróżnych dietach. Jednocześnie jest syty. Jest świetnym dodatkiem do mięs. W porównaniu do ryżu czy makaronów wykazuje o wiele większą zawartość białka. Kaloryczność jest jednak podobna do innych kasz, czyli nieco ponad 300 kcal na 100 gramów.

    Kuskus ma bardzo dużo żelaza. Aby jednak zwiększyć jego przyswajalność, należy łączyć tę kaszę ze składnikami bogatymi w witaminę C. Oprócz żelaza znajdziemy tutaj także witaminy z grupy B, które pozytywnie wpływają na prace mózgu.

  6. Kasza bulgur. Jest bardzo podobna do kuskusu i również ma arabskie korzenie. Jest może mniej popularna, ale na pewno zasługuje na uwagę.

    Kasza ta ma niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez cukrzyków. Podobnie jak inne kasze bulgur także jest kaloryczna, ale ponadto zawiera bardzo dużo błonnika.

    Kasza bulgur pozytywnie wpływa na procesy trawienne i pracę układu pokarmowego. Zapobiega zaparciom. Może być jedzona przez diabetyków, dzieci i wszystkich innych. Jest łagodna. Nie obciąża układu pokarmowego. Co więcej, ma bardzo dużo witamin z grupy B, kwasu foliowego, żelaza i fosforu.

    Tym, co wyróżnia tę kaszę spośród innych, jest zawartość chromu, który znacznie zmniejsza apetyt na słodycze.

Kasze różnych odmian powinny na stałe zagościć w naszej kuchni. Jak widać, są bogactwem substancji odżywczych, a do tego pozwalają na naprawdę przeróżne kombinacje z przepisami.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.