Dobroczynne oleje w kosmetyce c.d.

W poprzednim poście mowa była o tych najpopularniejszych olejkach wykorzystywanych w pielęgnacji ciała i włosów. Warto jednak wspomnieć o tych olejkach mniej popularnych, ale także skutecznych, a do tego pochodzących z naszych polskich roślin, jak truskawki czy maliny. W czasach, kiedy w naszym pięknym kraju obserwujemy coraz większe i szersze zachodnie wpływy, warto przypomnieć sobie też o tym co po prostu nasze.

  1. Olej z pestek truskawki– to bogate źródło antyoksydantów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak omega-3, omega-6 czy omega-9. Przeznaczony jest szczególnie dla cery bardzo suchej i podrażnionej. Doskonale nawilża i chroni skórę przed utratą wody, czyli po prostu wysuszeniem. Ze względu na działanie ściągające stosowany jest także w przypadku cery trądzikowej.

  2. Olej z orzechów laskowych– jest bogaty w witaminy A i E. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych, dlatego przeznaczony jest do pielęgnacji cery naczynkowej. Ponadto pielęgnuje i regeneruje skórę, doskonale odżywia. Stosowany często przez osoby z cerą zniszczona nadmiernym opalaniem, bladą, wręcz ziemistą.

  3. Olej z kiełków pszenicy– to bogate źródło witaminy E i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Stosowany na włosy chroni ich kolor przed wyblaknięciem. Ma wysokie właściwości nawilżające, ochronne i odżywcze. Polecany dla skóry dojrzałej, potrzebującej nawilżenia i ujędrnienia. Tworzy na skórze powłokę ochronną zapobiegającą podrażnieniom, dlatego polecany jest także dla bardzo wrażliwej cery.

  4. Olej z aronii– stosowany jest bardzo często w kosmetykach dla cery dojrzałej. Ma działanie przeciwzmarszczkowe. Ponadto wykazuje właściwości przeciwzaskórnikowe. Przyspiesza gojenie się ran i oparzeń. Może być używany po opalaniu. Nawilża i odżywia skórę.

  5. Olej z pestek czarnej porzeczki– stosowany jest głównie dla dwóch rodzajów skóry. Po pierwsze, dla dojrzałej i zniszczonej. Odżywia ją i regeneruje, sprawia, ze skóra nabiera witalności. Po drugie, dla cery problematycznej ze skłonnością do alergii, atopowym zapaleniem, łuszczycą i trądzikiem młodzieńczym.

  6. Olej z pestek malin– to kolejny olej bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. Ma działanie przeciwzapalne. Stosowany jest w pielęgnacji skóry wrażliwej, skłonnej do alergii. Ponadto doskonale nawilża. Polecany także podczas opalania.

  7. Olej z rokitnika– coraz częściej stosowany jest wewnętrznie jako lek na wiele dolegliwości. Rokitnik to uniwersalna roślinna o licznych, dobroczynnych właściwościach, które spostrzegli również producenci kosmetyków. Olej z rokitnika jest bogaty w mnóstwo witamin. Stosowany na twarz odmładza ją, wyrównuje koloryt i rozświetla. Działa przeciwstarzeniowo i nawilżająco. Ponadto może być stosowny także na włosy. Zapobiega ich wypadaniu. Co więcej, wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Wykazuje ponadto działanie przeciwzapalne. Przyspiesza gojenie się ran.

  8. Olej z wiesiołka– hamuje wydzielanie sebum, reguluje pracę gruczołów łojowych. Z tego względu może być stosowny w pielęgnacji cery tłustej. Ma bardzo silne działanie odżywcze i regenerujące. Stosowny jest często w kosmetykach dla cery suchej, zniszczonej, ale też dojrzałej oraz alergicznej i łuszczącej się. Regeneruje naskórek, dlatego powinien być stosowany po długim opalaniu lub po przebywaniu na silnym mrozie. Skutecznie chroni skórę przed podrażnieniami wynikłymi na skutek szkodliwych czynników zewnętrznych.

  9. Olej z orzecha włoskiego– tak jak zdecydowana większość olejów ma silne działanie regeneruje i odżywcze. Stosowany jest w pielęgnacji cery dojrzałej i zniszczonej. Działa przeciwzmarszczkowo i przeciwstarzeniowo. Ponadto ma działanie kojące i przeciwzapalne, dlatego może być stosowany przez osoby zmagające się z łuszczycą czy egzemą. Używany jest także do pielęgnacji włosów, szczególnie ciemnych. Nawilża je, odżywia, a także podkreśla kolor.

  10. Olej z róży– jest przede wszystkim bardzo silnym przeciwutleniaczem. Ma działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe. Nazywany jest często „eliksirem młodości”. Olej z dzikiej róży polecany jest także dla cery naczynkowej. Wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Ma bardzo silne działanie regenerujące, dlatego stosowany może być także w przypadku rozstępów i innych blizn.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.