Czy warto stosować ostre przyprawy w diecie?

Skala Scoville’a to skala ostrości, którą skonstruował farmaceuta Wibur Scovile w 1912 roku.

Skala ta mierzy koncentrację kapsaicyny – składnika, który odpowiada za odczuwanie pieczenia.

Odnosi się natomiast głównie do papryk.

Ostrość w tej skali wyznacza się tworząc roztwór cukru z wodą i dodając ekstrakt alkoholowy z badanej papryki. Gdy pięciu testerów zaczynało odczuwać pieczenie, wyznaczano stopień rozcieńczenia roztworu.

Takie testowanie było zazwyczaj żmudne i niedokładne, ponieważ jedna osoba mogła brać udział w jednym czasie tylko w jednym eksperymencie.

Z tego powodu Stowarzyszenie Sprzedawców Ostrych Przypraw wprowadziło swoją skalę ostrości, która była o wiele szybsza i dokładniejsza.

Używanie dwóch skal było niepraktyczne. Zostały one zatem połączone w jedną, w której wartość jest uzależniona od kapsaicyny.

Zwykła papryka słodka nie jest w ogóle ostra (0 SHU – jednostka ostrości Scoville’a).

Czysta kapsaicyna ma 15000000 – 16000000 SHU według tej skali.

NAGA VIPER to wywodząca się z Kumbrii w Wielkiej Brytani papryka, która posiada 1.382.118 jednostek Scoville’a i trafiła do księgi rekordów Guiness’a. Kolejną bardzo ostrą papryczką jest INFINITY CHILI wyhodowana w Grantham w Wielkiej Brytanii przez Nick’a Woods w lutym 2011 roku z wynikiem 1.067.286 jednostek, która również trafiła do Księgi Rekordów Guiness’a.

Następną bardzo ostrą papryczką jest NAGA JOLOKIA, która pochodzi z Indii. Jest jedną z najostrzejszych papryczek na świecie i również została wpisana do Księgi Rekordów Guiness’a z wynikiem 1.041.427.

Znane nam TABASCO produkowane w Kolumbii i USA stosowane jest do sosów, a na listę skali Scoville’a trafiło z wartością 30.000 – 50.000. Tak samo ostra, jak tabasco jest papryczka CAYENNE, która występuje w Meksyku, Afryce i południowo-wschodniej Azjii, a zastosowana jest w gastronomii głównie w proszku jako pieprz cayenne. Papryczka JALAPENO jest bardzo popularna w postaci konserwowej i jest umiarkowanie ostra, a wywodzi się z Ameryki środkowej oraz południowo-zachodniej części Ameryki Północnej przyjmując wartość 2.500 – 8.000 w skali Scoville’a. HABANERO to jedna z najostrzejszych odmian chilli, półwysep Jukatan słynie z potraw, którym towarzyszy ta papryczka.

Istnieje wiele sosów, przy których tabasco wydaje się nic nieznaczącym punktem w tej skali, poniważ ich skala zaczyna się od kilku milionów. Sos Blair’s 16 milion Reserve jest tak ostry, że należy go kupować tylko w celach kolekcjonerskich – chemicznie nie jest możliwe stworzenie ostrzejszego sosu. Jeśli chcemy go otworzyć, należy wykorzystać do tego specjalne gogle i rękawice ochronne, a składa się on z czystej kapsaicyny. Należy pamiętać o tym, że nie wszystkie sosy, a także nie wszystkie papryczki możemy swobodnie spożywać, ponieważ te najostrzejsze nie powinny być w ogóle konsumowane przez człowieka.

Już mała papryczka może powodować w naszych ustach rewolucję od szczypania po intensywne pieczenie aż do uderzeń gorąca. Czy więc bezpiecznie jest stosować te produkty w diecie?

Papryczki są bardzo popularne w naszych kuchniach i gdy przestrzegamy norm bezpieczeństwa, nie powinno nam się stać nic złego.

Biorąc na przykład papryczkę chili, nie podrażnia ona naszych kubków smakowych ani innych organów, a w rzeczywistości jest bardzo zdrowa. W Chili znajduje się sporo witamin takich jak:

B1, B2, B12, oraz B6, a także witamina P. Papryczka ta zawiera również potas, wapń, fosfor, cynk oraz magnez. Nie należy oczywiście przesadzać z ilością zjedzonych papryczek.

Słyszy się bardzo wiele na temat szkodliwości ostrych produktów, jednak mogą one szkodzić tylko w nadmiarze. Jedzenie normalnej ilości ostrych potraw nie zaszkodzi, wręcz przeciwnie.

Ostre jedzenie może mieć dobry wpływ na zdrowie.

Są oczywiście przypadki, w których należy wystrzegać się ostrych potraw. Zalicza się tu wrzody żołądka czy inne tego typu schorzenia. Przy dobrym stanie zdrowia nie mamy się czego obawiać.

Faktem jest, że ostre potrawy mają właściwości bakteriobójcze. Czosnek na przykład jest naturalnym antybiotykiem, a papryczki chili oraz pieprz z powodzeniem zabijają bakterie.

Pikantne potrawy są jak najbardziej zdrowe, ponieważ hamują rozwój bakterii w organizmie, a nawet wzmacniają odporność.

Wspomniana wcześniej kapsaicyna wspomaga metabolizm, więc może być wykorzystywana jako wspomagacz do diety, wpływa ona również na rozszerzenie naczyń krwionośnych, obniżenie ciśnienia krwi, a także obniżenie we krwi cholesterolu. Kapsaicyna zapobiega zatruciom pokarmowym. Jest ona stosowana także w maściach rozgrzewających oraz łagodzących ból.

Wiadomo już, że ostre jedzenie z umiarem, oczywiście, wpływa korzystnie na zdrowie.

Kiedy jednak nie stosować ostrych potraw?

Powinniśmy ich unikać w przypadku schorzeń układu pokarmowego, jak i wtedy, kiedy mamy problemy z cerą.

Jeśli w naszej diecie nie stosujemy ostrych potraw – warto, aby kilka z nich się tam znalazło.

Wynika to z faktu, iż nie tylko pozytywnie wpłynie to na zdrowie, ale także urozmaici nasze menu.

Na ostro można jeść mięso, warzywa czy ryby. Nie należy od razu kupować najostrzejszych składników, ale warto doprawić potrawy bardziej ostro – dla smaku i zdrowia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.