Czarna, czerwona, zielona- jaką herbatę wybrać?

Herbata jest jednym z najchętniej wybieranych napojów na całym świecie. Piją ją zarówno Europejczycy, jak i mieszkańcy Ameryki Południowej. Na całym świecie można natomiast spotkać wiele odmian herbaty różniących się pochodzeniem, smakiem, kolorem i wieloma innymi cechami.

  1. Herbata czarna.

    Jest zdecydowanie najpopularniejsza w Europie. Co bardzo ciekawe, tylko my, Europejczycy nazywamy ją czarną. Dla Azjatów jest to bowiem herbata czerwona. Te różnice wynikają z tego, że na Zachodzie określamy rodzaj herbaty na podstawie koloru suszonych liści, a w Azji na podstawie koloru napoju, który faktycznie jest bardziej czerwony niż czarny.

    Głównymi producentami herbaty czarnej są Chiny, Indie i Sri Lanka. Istnieje jej wiele odmian, a każda jest charakterystyczna dla danego regionu. Różnice między odmianami uprawianymi w różnych miejscach polegają na wysokości uprawy czy stopniu nasłonecznienia. Wiele czynników wpływa na subtelne różnice w smaku i aromacie.

    Do produkcji herbaty czarnej używane są liście Camellia sinensis, które po zwiędnięciu, skruszeniu i rolowaniu poddane są procesowi utleniania. Dzięki temu, że ten ostatni proces jest dość długi, herbata czarna ma dużo kofeina, posiada intensywny smak i aromat.

    Herbata czarna posiada szereg zdrowotnych właściwości:

    – dodaje energii, poprawia koncentrację- cechy ty wynikają z dość dużego poziomu kofeiny. W kubku może jej być od 15 do nawet 70 mg. Czarna herbata dodaje energii na wiele godzin. Nie działa tak jak kawa, czyli nie podnosi ciśnienia od razu i na krótko. Jej działanie jest o wiele dłuższe.

    – jest bogata w przeciwutleniacze, które z kolei znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na nowotwory, a ponadto obniżają poziom złego cholesterolu,

    – flawonoidy przeciwdziałają zakrzepom, wzmacniają naczynia krwionośne,

    – czarna herbata pobudza wydzielanie soków trawiennych,

    – znajdziemy w niej także katechiny, które znacznie zmniejszają ryzyko zawału serca i miażdżycy.

  2. Herbata zielona

    Jest zdecydowanie mniej popularna od czarnej. Bardzo często decyduje o tym smak. Jest on często gorzki, trawiasty, niezbyt przyjemny. Potrafi skutecznie zniechęcić do picia tego rodzaju herbaty. Tymczasem herbata zielona posiada szereg właściwości, których nie ma w czarnej.

    Różni się ona przede wszystkim tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Dzięki temu w liściach znajduje się bardzo wiele polifenoli i przeciwutleniaczy. Nie ma w nich jednak tak wiele kofeiny, jak w herbacie czarnej, dlatego zielona herbata nie posiada tak pobudzającego działania.

    W sklepach bardzo często możemy teraz spotkać mieszanki herbat zielonych, często w torebkach. Wykorzystywana jest często opuncja figowa, mandarynka, cytrusy. Takie mieszanki będą na pewno smaczniejsze dla osób, które nigdy wcześniej nie piły zielonej herbaty. Nie będą one miały jednak tak wielu właściwości zdrowotnych jak zwyczajna herbata z suszonych liści.

    Zielona herbata bardzo pozytywnie wpływa na nasz organizm. Przede wszystkim polecana jest osobom na diecie odchudzającej. Kofeina oraz katechiny wspólnie pomagają w spalaniu tkanki tłuszczowej. Warto jednak pamiętać o tym, że samo picie zielonej herbaty nie spowoduje nagłego schudnięcia.

    Herbata zielona to ogromne bogactwo polifenoli i przeciwutleniaczy, których dzięki pominięciu procesu fermentacji jest tu naprawdę wiele. Składniki te zwalczają wolne rodniki, przeciwdziałają procesowi starzenia, znacznie zmniejszają ryzyko zachorowania na raka i choroby układu sercowego.

  3. Herbata czerwona.

    Często nazywamy ją pu-erh. W odróżnieniu od herbaty czarnej przechodzi proces właściwej fermentacji, któremu zawdzięcza głębszy, ciemniejszy kolor i nieco ziemisty smak. Jest jeszcze mniej popularna niż zielona, ale na pewno zasługuje na uwagę głównie ze względu na szereg właściwości zdrowotnych.

    Herbata ta jest bardzo dobrym sojusznikiem osób odchudzających się. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn.

    Podobnie jak wyżej opisane herbaty jest bogata w polifenole i przeciwutleniacze, dlatego ma analogiczne właściwości.

  4. Herbata biała

    Jest najdelikatniejsza ze wszystkich odmian. Nie ma także ani cierpkiego, ani trawiastego smaku. Do jej produkcji służą młode pąki liści lub same młode liście. Nie poddaje się ich w ogóle procesowi fermentacji.

    Uważa się, że spośród wszystkich odmian właśnie biała herbata jest najbogatsza w polifenole. Dzięki temu może obniżać poziom złego cholesterolu, a także znacznie zmniejszać ryzyko chorób serca.

    Biała herbata ponadto opóźnia procesy starzenia. Wielu naukowców zwraca uwagę na przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne działanie tego właśnie napoju.

  5. Rooibos.

    Herbata ta pochodzi z RPA i produkowana jest z liści czerwonokrzewu. Z łatwością można ja dostać w sklepach. W przeciwieństwie do znacznej większości innych dostępnych herbat nie zawiera kofeiny i może być podawana nawet dzieciom. Ma miodowy, bardzo delikatny smak, nie ma w nim goryczy. Jednocześnie jest to napój niezwykle bogaty w składniki odżywcze, takie jak opisywane tu już polifenole o przeciwutleniacze. Herbata rooibos jest znakomitym rozwiązaniem dla osób nieprzepadających za goryczką zwykłych herbat. Ma łagodne działanie uspokajające.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.