Cudowny rokitnik i jego działanie

Coraz większą popularność zyskuje ostatnio olej rokitnikowy, dlatego warto poświecić mu kilka słów.

Pozyskiwany jest on z rokitnika, którego często nazywa się „syberyjskim ananasem”. Występuje na terenie całej Europy, w tym w Polsce, ale jest objęty ochroną. Za najczystszy ekologicznie uznaje się rokitnik z Syberii i bardzo często olej pochodzi właśnie stamtąd.

Rokitnik już od setek lata doceniany był w naturalnej medycynie. Stosowali go Chińczycy, a kto jak kto, ale oni znają się na rzeczy. Olej z tej rośliny zawiera ponad 190 aktywnych bioskładników, które maja bardzo pozytywny wpływ na nas i nasze zdrowie. W rokitniku znajdziemy:

  1. flawonoidy,

  2. karotenoidy

  3. witaminy: E, która często nazywana jest witaminą młodości; K, która ma ogromne znaczenie w procesie krzepliwości krwi; D;

  4. kwasy organiczne,

  5. garbniki i wiele innych,o których za chwilę.

Nawet przez naukowców rokitnik nazywany jest cudowną rośliną. Bioskładniki, jakie tu znajdziemy, występują w o wiele większym stężeniu niż w innych roślinach. Łatwo je przyswajamy, a nasz organizm jest coraz zdrowszy.

Rokitnik zawiera mnóstwo silnych antyoksydantów, które, jak wiadomo, maja bardzo duży wpływ na starzenie się. Tak naprawdę po prostu jemu przeciwdziałają. Osoby pijące jedna łyżkę oleju rokitnikowego dziennie obserwują spłycenie zmarszczek, poprawienie kolorytu skóry, jej elastyczności. To na pewno brzmi bardzo zachęcająco szczególnie dla kobiet.

W rokitniku znajdziemy także wiele kwasów tłuszczowych, w tym te najważniejsze, a więc omega-3, omega-6, czy omega-9.

Olej z rokitnika stosuje się i zewnętrznie, i wewnętrznie.

Zastosowanie w kosmetyce:

Jeśli należymy do osób czytających skład wszystkich kosmetyków, to rokitnik lub olej z niego znajdziemy pod nazwą Hippophae Rhamnoides lub Hippophae Rhamnoides Oil. Ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów takie kosmetyki maja działanie regenerujące i antystarzeniowe. Są to zwykle kosmetyki do cery dojrzałej, kremy przeciwzmarszczkowe. Olej z rokitnika wygładza pierwsze zmarszczki i przeciwdziała pojawianiu się kolejnym. Ponadto ma on działanie regenerujące i kojące. Może być stosowany także do produktów leczących i wygładzających blizny, zmiany potrądzikowe, czy nawet poparzeniowe. Kremy z olejem z rokitnika są także bogate w naturalne filtry, dlatego polecane są osobom, które często wystawiają skórę na działanie promieni słonecznych. Rokitnik stosuje się także do kosmetyków do pielęgnacji włosów. Wzmacnia je i przeciwdziała wypadaniu.

Lecznicze zastosowanie rokitnika jest nieco szersze:

Bardzo duże zastosowanie ma rokitnik w leczeniu choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, a także w stanach zapalnych układu pokarmowego. Taki olej wówczas zmniejszy przede wszystkim dolegliwości bólowe związane z tymi schorzeniami, ale też powoduje gojenie się wrzodów.

Stosuje się rokitnik także w stanach zapalnych błon śluzowych, nie tylko w jamie ustnej, ale też w pochwie. Używany jest w ciężkich schorzeniach skórnych powstałych na różne zewnętrzne sposoby, takich jak odleżyny, oparzenia czy odmrożenia. Również osoby po chemioterapii, które narzekają na uszkodzone błony śluzowe, mogą stosować olej rokitnikowy.

Używany jest ponadto w chorobach układu krążenia. Zapobiega miażdżycy i zawałom serca.

Ze względu na bardzo bogaty skład, dużą liczbę witamin i minerałów, rokitnik ma działanie ogólnie wzmacniające. Poprawia kondycję naszego organizmu, odporność, odmładza i regeneruje.

Olej rokitnikowy stosuje się bardzo prosto. Przy chorobach wrzodowych zaleca się picie pić go 3 razy dziennie po 0,5 lub 1 łyżeczce na 30 minut przed posiłkiem. Olej można pić sam, ale można go też wymieszać np. z jogurtem. W przypadku zapalenia jamy ustnej można robić po prostu płukanki. Na rany, odleżyny, odparzenia stosuje się kompresy.

Rokitnik został doceniony nie tylko przez wyznawców naturalnych metod leczenia, ale też przez naukowców, którzy w swoich laboratoriach dowiedli jego cudownego działania. Olej rokitnikowy jest obecnie bardzo popularny, dlatego nie będziemy mieć problemu z jego zakupem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.