Co warto wiedzieć o zakwaszeniu organizmu?

W mediach coraz częściej słyszymy i widzimy reklamy środków na zakwaszenie organizmu. Śmiało można obecnie stwierdzić, że jest to temat bardzo modny i popularny. Można czasami odnieść wrażenie, że właściwie wszyscy jesteśmy zakwaszeni i potrzebujemy się odkwasić.

Jakie są objawy zakwaszenia organizmu?

– zmęczenie i senność,

– bóle głowy,

– bóle stawów,

– zgaga i wzdęcia,

– trudności w zrzucaniu kilogramów,

– wypadanie włosów, łamliwość paznokci, szara cera.

Tak naprawdę takie objawy mogą świadczyć praktycznie o wszystkim. Przyczyną bólu głowy może być praca przy komputerze, niewietrzona sypialnia, stres w pracy. Takie same mogą być przyczyny zmęczenia. Wzdęcia może przede wszystkim powodować zła dieta pełna potraw tłustych i ciężkich. Wypadanie włosów również może być skutkiem nieprawidłowej diety, a problemy z chudnięciem- nadczynności tarczycy czy PCOS. Wiadomo, że łatwiej wytłumaczyć sobie te wszystkie objawy zakwaszeniem, o którym tak dużo wszyscy i wszędzie mówią, by następnie udać się do apteki po odpowiedni środek. Zdecydowanie lepszym wyjściem będzie na pewno wizyta u lekarza, który dokładnie zbada, co jest przyczyną takich objawów. Raczej w niewielkiej części będzie to właśnie zakwaszenie organizmu.

greens-266560_640Zakwaszenie jest związane przede wszystkim z zaburzeniem gospodarki kwasowo-zasadowej. Powstaje głównie na skutek złych nawyków: jedzenia w pośpiechu, stresu, a także wysoko przetworzonych produktów. Bardzo dobrą metodą w sprawdzeniu stanu równowagi kwasowo-zasadowej jest dobowy pomiar moczu. Możemy go wykonać samodzielnie we własnym domu. W tym celu należy zakupić w aptece paski do pomiaru pH i zbadać swój mocz kilka razy w ciągu dnia. Pomiary warto zapisać i udać się z nimi do lekarza. On wtedy stwierdzi, czy nasz organizm jest faktycznie zakwaszony. Jeśli wyniki okażą się jak najbardziej prawidłowe, zleci inne badania mające na celu wyjaśnić przyczyny złego samopoczucia. Jeśli natomiast będzie podejrzewał zakwaszenie, możemy sami wpłynąć bardzo pozytywnie na poprawę swojego stanu.

Pierwszym krokiem musi być zmiana diety. Za najbardziej zakwaszające produkty uznaje się:

– mięso,

– ryby,

– jaja,

– mleko i przetwory mleczne,

– produkty zbożowe,

– niektóre warzywa strączkowe, jak soczewica,

– wszelkie produkty przetworzone, pełne konserwantów.

 

Za produkty odkwaszające uważa się natomiast:

– warzywa i owoce,

– kasza gryczana i jaglana,

– miód, biały cukier.

 

imagesDieta odkwaszająca, czyli alkaliczna nie polega na wyeliminowaniu wszystkich zakwaszających produktów. Byłoby to dla zdecydowanej większości osób bardzo trudne. Zmiany muszą zostać wprowadzone raczej w ilości i proporcjach. Zamiast 200 gram mięsa na obiad warto zjeść zatem 100 lub nawet 50, a w to miejsce dołożyć dużo większą niż zwykle porcję warzyw. Układając posiłki, starajmy się, aby 50 proc. całego posiłku zajmowały właśnie warzywa. Tam, gdzie jest to możliwe, zastąpmy warzywami wszelkie inne produkty. Zamiast tłustego pasztetu z puszki wybierzmy zdrowy, samodzielnie robiony pasztet warzywny z pomidorów i fasoli. Zamiast słonych i tłustych przekąsek wybierajmy owoce. Ponadto nie zapominajmy o spożywaniu dużej ilości płynów, najlepiej czystej wody, a wszelkie sztuczne przyprawy czy sól zastąpmy naturalnymi ziołami. Taka dieta nie tylko wpłynie pozytywnie na naszą gospodarkę zasadowo-kwasową, ale dostarczy nam wielu potrzebnych witamin i minerałów, w które mięso jest ubogie. Już po niedługim czasie zauważymy znaczną poprawę samopoczucia, a także wyglądu. Wzmocnią się włosy i paznokcie, a cera odzyska blask. Reklamowane tabletki nie przyniosą tak pozytywnych efektów.

carrots-76653_640

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.