Choroby związane z nieprawidłowym odżywianiem

Wiele się mówi praktycznie wszędzie o konieczności zdrowego odżywiania. Faktycznie nacisk jest ogromny, ale też nie bez przyczyny. Konsumpcyjny tryb życia, jakiego jesteśmy świadkiem od wielu lat doprowadził do powstania wielu chorób, o których niegdyś ludzie w ogóle nie słyszeli. Dziś właśnie mamy okazję wyraźnie zauważyć, do czego prowadzi niezdrowe odżywianie.

Kiedy mówimy o niezdrowym odżywianiu, nie myślimy jedynie o nadmiarze jedzenie, ale także o wszelkich innych zaburzeniach odżywiania. Konsekwencje i jednej strony, i drugiej bywają tragiczne.

Przede wszystkim pierwszą rzeczą, jaka nam się nasuwa na hasło „niezdrowe jedzenie” to nadwaga, później otyłość. Rzeczywiście nadprogramowe kilogramy nie biorą się znikąd. Nikt też nie tyje w ciągu nocy 50 kg, dlatego zadziwiające jest niekiedy to, jak niektórzy ludzie widząc przecież, co się dzieje z ich organizmem, pozwalają na kolejne spustoszenie w nim. Nadwaga bierze się przede wszystkim z nadmiaru jedzenia i to tego najmniej właściwego. Nikt nie przytył też tych kilkudziesięciu kilogramów od jedzenie sałaty… A zatem do otyłości doprowadza dieta bogata w wysokokaloryczne potrawy, pełne tłuszczu i cukru, a pozbawione substancji odżywczych. Węglowodany proste, tłuszcze często utwardzone, czyli pozbawione jakichkolwiek wartości, cukier często rafinowany itd. Wszystkich winowajców znajdziemy w powszechnie spożywanych produktach. Duża ilość jedzenia znacznie przekraczająca kaloryczną normę dzienną oraz brak ruchu- to prowadzi nas do otyłości.

Otyłość to nie tylko kwestia estetyki. To także ogromne utrudnienie dla naszego organizmu. Z tak wielkim balastem nie jest w stanie normalnie funkcjonować. To, że często osoba otyła nie jest w stanie sama sobie szybko zawiązać sznurówek, to tylko szczegół. Ważniejsze jest natomiast to, co otyłość robi z naszym organizmem od wewnątrz.


Otyłość przyczynia się do powstawania wielu chorób w tym:

  1. Cukrzycy typu II. Około 80% osób z cukrzycą tego typu jest otyła. W grę wchodzą także uwarunkowania genetyczne czy środowiskowe, niemniej jednak to otyłość jest największym czynnikiem narażającym na zachorowanie na cukrzycę. W leczeniu jej nie może obejść się bez spadku wagi. Nawet niewielki może znacznie poprawić wyniki badań.

  2. Choroba wieńcowa, czyli choroba niedokrwienna serca. Ponad 40% osób otyłych ma właśnie chorobę wieńcową. I takie też osoby narażone są na ryzyko zawału serca.

  3. Niewydolność serca.

  4. Nadciśnienie tętnicze- ponad 80% osób otyłych powyżej 50 roku życia ma zdiagnozowane nadciśnienie.

  5. Choroby wątroby i pęcherzyka żółciowego. Zaliczyć tu należy także kamicę pęcherzyka żółciowego, która u osób otyłych występuje 6 razy częściej niż u szczupłych.

  6. Powikłania ciąży- absolutnie żaden lekarz nie zaleci kobiecie ważącej 130 kg zajście w ciążę. U takiej kobiety ryzyko wad wrodzonych dziecka, poronienia, cukrzycy jest o wiele większe niż u pozostałych.

  7. Udar mózgowy.

  8. Zaburzenia hormonalne.

  9. Zaburzenia mięśniowo-szkieletowe.

  10. Zaburzenia oddychania…

    i wiele innych


Warto zapoznać się dokładniej ze wszelkimi szczegółami dotyczącymi tych chorób. Tyle naprawdę niebezpiecznych i uniemożliwiających normalne funkcjonowanie chorób można w łatwy sposób uniknąć: albo zapobiegając nadwadze i zdrowo się odżywiając, albo- jeśli na zapobieganie jest już za późno- walcząc o utratę tych zbędnych kilogramów. Każdy stracony kilogram zmniejsza ryzyko cukrzycy, zawału serca i wielu innych chorób. Kolejny kotlet nie powinien być raczej ważniejszy od długiego, zdrowego i aktywnego życia.

Nieprawidłowe odżywianie to jednak nie tylko nadmiar jedzenia, ale i niedobór. Choroby związane z głodzeniem się maja zwykle podłoże psychologiczne i tak tez są zwykle rozpatrywane. Dotyczą często nastolatek, 10 razy częściej kobiety niż mężczyzn, ale także często dorosłych kobiet. Szczególnie w tych czasach bardzo łatwo niestety znaleźć wytłumaczenie zaburzeń odżywiania. Media, wszystko, co nas otacza, mówi o tym, że wszyscy maja być perfekcyjnie piękni, idealni. Zwłaszcza kobiety są ta takie sugestie wrażliwe, a już szczególnie te młodsze, raczej nastolatki, u których dojrzałość emocjonalna nie jest jeszcze w pełni osiągnięta. Do zaburzeń odżywiania zaliczamy przede wszystkim anoreksję i bulimię. Zaczynają się one zwykle dość niepozornie, ale mogą zakończyć się bardzo tragicznie dla chorej osoby.

W około 10% przypadków anoreksja prowadzi do śmierci. I jest to tak naprawdę śmierć przez zagłodzenie się. Wymęczony, niedożywiony organizm nie ma sił na dalszą pracę. Tak obrazowo to przedstawiając- serce nie ma siły bić, bo nie ma skąd tej siły brać. Anoreksja zaczyna się zwykle dość niepozorni, od chęci zgubienia kilku kilogramów. Kiedy jednak pomimo wyraźnych spadków wagi chory wciąż sam nie potrafi dostrzec zadowalających efektów, chudnie dalej, stopniowo i bardzo rygorystycznie ograniczając przyjmowanie posiłków. Daje to poczucie kontroli, podnosi poziom własnej wartości. Jest to wszystko jedna bardzo pozorne. Wychodzenie z anoreksji nie może się właściwie udać bez pomocy specjalisty. To tragedia dotycząca całej rodziny chorego, nie tylko jego samego.

Przykre jest to, że w dzisiejszych czasach, kiedy mamy dostęp do wszelkich informacji na praktycznie każdy temat, wciąż wiele osób potrafi świadomie i bardzo skutecznie wyniszczać swój organizm. Uniknąć chorób i zapewnić sobie zdrowe życie możemy bardzo prosto i skutecznie- po prostu zachowując umiar.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.